5. lis 2011.

Čemu "štititi prirodu" i od koga je (treba) štititi

 
"Prirodu treba čuvati od čoveka, radi čoveka" rekao je neko, a mene je to podstaklo na razmišljanje.

Kao i svako područje i zaštita prirode ima svoje pro i kontra. Ima argumenata za i protiv. Ono što niko ne spori da je propadanje biodiverziteta prevazišlo svaku meru. Pod tim se misli da imamo sve manje stvarne prirode, a sve više one prirode, koju je čovečja ruka izmenila - ogromne agrarne pustinje, monokulture klonskih biljaka, korove unesene sa drugih kontinenata koji izazivaju alergiju itd.

Neki čak misle da je i prekasno, pa je "spasavanje planete" gubljenje vremena. To je kao kad neko ima rak, sve je samo odugovlačenje neizbežne sudbine. Ali i čovek koji ima rak (kao ova naša planeta), se bori. Čovek koji se davi, hvata se i za slamku kaže se. Zašto ne bismo i mi?

Razmišljaj globalno deluj lokalno - žao mi je ako ste ovaj slogen već čuli previše puta, ipak, dobar je. Kažemo da nije u redu što ima toliko smeća, ali ništa ne činimo da se stvari oko nas promene.

Čak i podizanje glasa je ponekad dovoljno da bi dokazali da nam je stalo do promena. Ovaj blog je neka vrsta podizanja glasa, korišćenjem mogućnosti koje pruža tehnika 21. veka. Na ovom blogu bavićemo se pitanjima prirodnih staništa i mogućnostima njihove zaštite, sa autohtonim i alohtonim vrstama, endemima, itd.

0 Komentari:

A blog többnyelvű, de nem minden nyelven található ugyanaz a tartalom. Próbáld a lenti fordítót.

The Blog is in three languages, but not all posts are translated. Use the translator when needed.

English posts Clanci na srpskom! Magyar cikkek