Természetvédelem
Kérdések, ötletek, hírek az ökológia berkeiből. Bátorítás, véleménycsere, helyzetjelentések...
A cél, hogy ez az oldal mindezt képviselje...

De, miért és kitől (kell) "védeni" a természetet?


"A természetet az embertől kell védeni, az emberért" mondotta Sterbetz István, az ornitológus-természetvédő, s ez bennem maradt.
Mint minden területnek, így a természetvédelemnek is megvannak a szószólói és az ellenzői, és mindkét fél argumentál. De amit mindenki elismer az, hogy a biodiverzitás romlása már minden mértéket túllépett. Ez alatt az értendő, hogy mind kevesebb igazi természetet látunk, és mind több olyan tájat, amelyet az emberkéz drasztikusan átformált - hatalmas agrársivatagokat, klónozott növények monokultúráit, más kontinensekről származó allergiat okozó gyomok tengerét stb.

Olyannyira elszaladt velünk a ló, hogy egyesek már elkésettnek is tekintik a helyzet javítására irányuló törekvéseket, szerintük a "bolygó mentésért" fáradozók csak az idejüket vesztegetik. Ez olyan, mint amikor az orvos közli velünk, hogy gyógyíthatatlan betegek vagyunk, ettől fogva már minden csak időhúzás. De a rákos beteg (akárcsak a föld) is küzdeni próbál, mint a fuldokló, mondják még a szalmaszálba is belekapaszkodik. Miért ne küzdenénk a jó célokért mi is?

Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan - hangzik a populárisan "zöld" frázis, amely mégis, el kell ismerni, jó. Hiszen mindannyian felháborodunk azon, hogy az utcán sok a szemét, de tenni nem teszünk semmit a helyzet javítása érdekében.
Pedig néha akár csak már a puszta tiltakozás hangos kifejezése is elegendő lenne annak bizonyítására, hogy valóban aggódunk a helyzetért és pozitív változást szeretnénk látni. Ezen blog éppen e célból jött létre, hogy az internet révén éppen ezt tegyük, hangot emeljünk. Ezen a blogon a természetvédelem aktuális kérdéseivel, a természetes élőhelyekkel és megőrzésük lehetőségeivel, a bennszülött-, endemikus-, maradvány-, és a helyüket elfoglaló invazív fajokkal, stb. kívánunk foglalkozni.

A blog többnyelvű, de nem minden nyelven található ugyanaz a tartalom. Próbáld a lenti fordítót.

The Blog is in three languages, but not all posts are translated. Use the translator when needed.

English posts Clanci na srpskom! Magyar cikkek