11. stu 2011.

Spasavanje biljaka - faza 2

 

Šut visine 3 metra pokriće stanište
 
Na hitan nastavak aktivnosti oko spasavanja biljaka, 8. novembra 2011, nateralo nas je urgentno stanje da se njihovo stanište užurbano zatrpava. Naime, ciglana "Molcer" u naselju "Ker" se opštinskom odlukom zatrpava, da bivši kop više ne naružava prigrađe i da ga građani više ne koriste za odlaganje otpada.




Tabla stara četri decenije

Mrmoljak spašen od
neposrednog zatrpavanja
Iako antropogenog porekla, kop ciglane "Đar" kako ga meštani zovu, se uprkos grube intervencije čoveka u predelu vremenom regenerisao u stanište kvalitetnog biodiverziteta. Stanište je kao sunđer privuklo živi svet kojemu su grad i poljoprivreda oduzeli životni prostor. Počev od barskih ptica koje redovno navraćaju ovde (gluvare, liske, barske koke, gakovi, bukavac, trstenjaci) do fazana, prepelice i manjih jata jarebica, ovo je takođe (bilo) jedno od zadnjih utočišta mrmoljaka u okolini grada.


Prateći užurban rad bagera jasno je bilo da je ostalo malo vremena za razmišljanje. Najvažnije je bilo reagovati u vezi biljaka koje su bile ugrožene od neposrednog zatrpavanja. Zbog hitnosti i ozbiljnosti situacije odustali smo od traženja bilo kakve dozvole i postupili po savesti. Nije bilo moguće sačekati sledeću sezonu da se nešto uradi (jer će do tada stanište biti sravnjeno sa zemljom), a uskoro nastupaju i mrazevi.

Najspornija je bila orhideja sa slike (slikano krajem maja) za sudbinu koje smo preuzeli punu odgovornost. Radi se o retkoj formi zaštićenog kaćunka Orchis coriophora koji iz ovog dela Bačke još nije zabeležen. Presađivanje divljih orhideja retko uspeva, jer žive u zajednici sa specifičnim gljivicama kojih na novom lokalitetu možda nema. Elem, da je ostala u ciglani svakako bi bila uništena...


Bez mnogo dodatnog komentara, neka priložene slike dočaraju ambijent, utiske i zbivanja tog aktivnog popodneva.

Improvizovan način rada (nejlonske kese)...


... i kopaj - ašov u ruke!



Stanište staro sto godina je zauvek zbrisano sa lica zemlje

Presađeno je (na lokaciju Hrvatski majur) ukupno šest vrsta biljaka, imena kojih još ne znamo, za većinu je determinisanje u toku.

Naravno, rezultati spasavanja videće se tek u proleće, kada ćemo, nadajmo se moći da vas obradujemo slikom orhideje i ostalih presađenih biljaka u punom cvetu!

0 Komentari:

A blog többnyelvű, de nem minden nyelven található ugyanaz a tartalom. Próbáld a lenti fordítót.

The Blog is in three languages, but not all posts are translated. Use the translator when needed.

English posts Clanci na srpskom! Magyar cikkek